Spanien har presterat den överlägset bästa fotbollen i årets EM-slutspel i Tyskland och var favoriter i finalen mot England. Det blev dock en låst första halvlek och först efter pausen lyckades Luis de la Fuentes mannar dyrka upp det engelska försvaret. Lamine Yamal, som dagen före hade fyllt 17 år, spelade fram till Nico Williams som överlistade den engelske målvakten Pickford genom att sätta bollen i den bortre stolproten.

Ledningen kom i den 47:e spelminuten och Spanien hade sedan flera chanser att utöka, men det var istället inhopparen Cole Palmer som i den 73:e minuten sköt ett långskott på en retur, som överlistade Spaniens målvakt Unai Simón. Spanien fortsatte att pressa och i den 86:e minuten frispelade Cucurella inhopparen Oyarzábal, som styrde in 2-1 målet. I slutminuterna lyckades Dani Olmo nicka undan på mållinjen en solklar engelsk chans för kvittering och efter fyra minuters tilläggstid blåste domaren slutsignalen.

Spanien snuvade England på landets första EM-titel och det var den andra finalen i rad där engelsmännen såg sig besegrade. Nico Williams valdes till finalens bästa spelare, Rodri till turneringens bäste spelare och Lamine Yamal till den bästa unga spelaren.

EM-guldet säkrades genom sju raka segrar, trots att Spanien lottades ihop med de på pappret tuffaste motståndarna. Endast i kvartsfinalen mot hemmanationen Tyskland tvingades Spanien till förlängning. I gruppspelet besegrade Spanien Kroatien med 3-0, Italien med 1-0 och Albanien med 1-0. Georgien besegrades i åttondelsfinalen med 4-1, Tyskland i kvartsfinalen med 2-1 och Frankrike i semifinalen med 2-1. Samma resultat noterades alltså i finalen mot England, vilket innebär att EM-mästarnas totala målskillnad blev 15-4.

Spanien har tidigare vunnit EM-guld 2012 (4-0 mot Italien i finalen), 2008 (1-0 mot Tyskland) och 1964 (2-1 mot Sovjetunionen).