Det historiska derbyt i Stadio da Luz i Lissabon 24 maj blev precis så dramatisk som många hade väntat sig. Till slut var det Real Madrids lagkapten Iker Casillas som kunde lyfta segerbucklan mot den portugisiska natthimlen, den enda trofé som han ännu inte hade lyft personligen.

Finalen i Champions League var Atlético Madrids till den 94:e matchminuten. Årets sensationslag, med ligaguldet färskt i fickan, spelade precis lika respektlöst och intensivt som de gjort hela säsongen. Godin, hjälten från Barcelona förra veckan, nickade in ledningsmålet i mitten av första halvlek och det såg länge ut att räcka.

Real Madrid, som onödigt slängt bort ligan i förtid, såg inte ut att ha reaktionsförmåga. Benalmádenapojken Iscos inhopp i andra halvlek gav dock mer ordning på mittfältet och i den fjärde och näst sista tilläggsminuten kunde Sergio Ramos snyggt nicka in ett hörninlägg från Modriç, ointagligt för Atléticos målvakt Courtois.

Atlético Madrid gick vid det laget redan på reservbatteri och förlängningen blev spel mot ett mål. Fem minuter från slutet kunde Bale nicka in en retur, på ett skott från Di Maria och av bara farten gjorde Marcelo även 3-1 och Cristiano Ronaldo 4-1, på straff. Portugisen utökad därmed sitt målrekord i Champions Leaue denna säsong, men kanske var hans segergest efter målet ändå lite väl överdriven i det läget.

Casillas, som gjorde en riktig dundertavla i 0-1 målet, slipper drömma mardrömmar om det. Real Madrid har tolv år senare på nytt erövrat Championstiteln. Förhoppningsvis får vi se Casillas åter lyfta en viktigt buckla, om två månader.

Atlético Madrid har väntat i 40 år på sin första Championstitel, de förlorade sin första final i sista minuten av förlängningen och den här gången föll de i näst sista tilläggsminuten. Atleti-fansen var otröstliga efter förlusten, men finns det några supportrar som är vana att utstå bakslag och resa sig på nytt så är det dem.

Det enda som var säkert före matchen var att det skulle bli stort firande i Madrid på lördagsnatten. Frågan var bara var. Det blev vid Cibelesfontänen, dit Real Madrids spelare anlände vid sextiden på söndagsmorgonen för att tillägna gudinnan den tionde Championsbucklan.